Buitengewoon Leiderschap

Geplaatst door Elwin op 19-06-2014

Dinsdag 17 juni vond het seminar Buitengewoon Leiderschap plaats in het schitterende Maitland Theater van de Baak. In dit programma, dat ik mocht maken voor Managementboek, kon ik maar liefst 6 leiderschapsexperts vragen, hun visie te geven op leiderschap, en meer nog, wat dat voor hen tot iets buitengewoons maakt.

De opzet om zoveel mogelijke verschillende kleuren op het pallet aan te brengen is in elk geval geslaagd; zowel kwa type sprekers als kwa stijlen en inhoudelijke boodschappen. Gelukkig mocht ik van diverse deelnemers vernemen dat de inhoudelijke rode draad steeds goed zichtbaar bleef in al die diversiteit.

De dag begon met een reis naar binnen onder leiding van Twan van de Kerkhof. Enkel leiderschap vanuit wie je echt bent is in deze tijd nog effectief. Neem dus de rust om jezelf goed te leren kennen en zet het motortje in je hoofd af en toe daarvoor een tijdje uit. Of je dat doet door in bad te gaan, naar een concert te gaan, te gaan hardlopen of de natuur in te gaan maakt daarbij niet uit. Deze balans tussen actie en reflectie en het organiseren van dialogen, daar gaat het om bij leiderschap.

Arko van Brakel, serial entrepeneur en directeur van de Baak, haakte daar bij aan, door te stellen dat je jezelf niet te geweldig moet gaan vinden als je succes hebt. Je mag best weten waar je goed in bent, maar geloof niet dat je zo goed bent als ze zeggen!

Vervolgens schetste John Schrederhof een 4-tal voorwaarden om, vanuit wie je zelf bent, de verbinding te kunnen maken met het team. Veiligheid, autonomie, waardering en een gemeenschappelijk doel. Hoe meer verbonden, hoe succesvoller het team en dus de leider.

Na de lunch deelden de deelnemers hun gevoel met Tica Peeman; verbondenheid klinkt prachtig, maar hoe realiseer je dat in een omgeving waarbij juist elke manager en afdeling op zijn of haar eigen belang zit en er dus meer vergeleken dan verbonden wordt? En waar stuur je op als leider, als je autonome professionals moet leiden? Tica gaf aan dat de reacties van managers op bijvoorbeeld initiatieven doorslaggevend zijn. Bent u niet alleen enthousiast, maar doet u er ook iets mee?

Wouter Hart ging door op het punt wat er allemaal mis is in onze hedendaagse organisaties. De systeemwereld bepaalt de leefwereld in plaats van andersom, en alleen leiders kunnen zorgen voor een omkering en een terugkeer naar de bedoeling.

Hetgeen naadloos aansloot bij de slotpresentatie vol muziek van Mathieu Weggeman, een van mijn all-time-favorite-speakers. Hoe maken we het weer leuk en speels in organisaties en werken we weer samen aan het maken van mooie dingen?

Terug naar de Homo Ludens, was zijn boodschap. En stoppen met het door (dood?) analyseren van schoonheid.

Schoonheid is de nieuwe KPI!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Congresprogramma’s

Inspireren, leren, netwerken en profileren. Ons programma dient uw doelen.

Naar congresprogramma’s »

Trainingen & leergangen

Ervaringsleren met collega's en echt werken aan verandering. Wij maken een programma dat werkt.

Naar trainingen & leergangen »

Branche- & bedrijfsdagen

Uw branche, organisatie of product sterker positioneren. Kies positie met een sterk programma.

Naar branche- & bedrijfsdagen »