Boze burgers en burgemeestersbeslissingen
Geplaatst door Elwin op 31-01-2016
De gemeente Loon op Zand stond voor een bekend dilemma: is veiligheid iets wat tussen de oren zit of is het heel simpel het resultaat van een goed opgebouwd excelsheet?
In 2015 besloot de gemeente dat bezuinigd moest worden op het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs. De leerlingen zouden heel goed zelfstandig kunnen fietsen naar school.
Niet veel later besloot dezelfde gemeente dat er 1200 asielzoekers gehuisvest zouden worden in vakantiepark Droomgaard. Op een "steenworp afstand van de Efteling".
Het dilemma werd pas echt levensgroot toen bleek dat de kinderen langs het vakantiepark moesten fietsen om op school te kunnen komen. Ouders bleken vol te zitten met angsten over de onveilige route die hun kinderen dagelijks moesten fietsen. De mobieltjes die de kinderen net onder de kerstboom gevonden hebben zouden een gewillige prooi kunnen worden van de AZC-ers.
Ondanks de voor de hand liggende bezwaren van Vluchtelingenwerk Nederland besloot Loon op Zand dat de scholieren onder begeleiding langs het AZC zouden fietsen. De stigmatiserende effecten wogen niet zo zwaar als de onveiligheidsgevoelens van de ouders.
Natuurlijk had de gemeente heel rationeel kunnen beslissen dat volgens de politiecijfers de criminaliteit in de buurt van AZC's vergelijkbaar is met de rest van Nederland. Vluchtelingen komen over het algemeen niet als crimineel Nederland binnen. Door een slappe binding met de Nederlandse samenleving zal de stap naar criminaliteit een stuk eenvoudiger geworden.
De Eftelinggemeente heeft de juiste keuze gemaakt. Net zoals de Droomvlucht en de Pyton hoog scoren op het pretgevoel van de gemiddelde Nederlander scoorde het AZC hoog op het onveiligheidsgevoel van de gemiddelde Loonopzandtenaar. Het onveiligheidsgevoel rationaliseer je niet weg. Zet er een ander gevoel tegenover en de AZC-ers worden in de armen gesloten.
Als de vluchtelingen toch zoeken naar een zinvolle dagbesteding: er zijn nog kinderen die op de fiets begeleid moeten worden. Natuurlijk mogen de ouders bepalen wie op hun kinderen mag passen.
Leren de vluchtelingen mooi nog even wat de participatiemaatschappij inhoudt.
Henry Janssen
onafhankelijk adviseur jeugdcriminaliteit
www.linkedin.com/in/henryjanssen
Henry Janssen neemt op 10 maart deel aan het Nieuwspoort Seminar De Veilige Gemeente 2016 zie www.haagscongresbureau.nl/congressen/de-veilige-gemeente2016/
Lees meer over:
- innovatie, ouderenzorg, leefwereld, systeemwereld
- focus
- plannen
- samenwerking
- strategie
- buitengewoon
- dienend
- leefwereld
- leiderschap
- positieve veiligheid
- schoonheid
- succes
- systeemwereld
- team
- veiligheid
- verbinden
- vergelijken
- waardering
- veiligheid, positieve, verbinding, criminologie, controle, handhaving, empathie, schuilenburg
Archief
-
2017
-
2016
-
2015
-
2014
-
2013
-
September
-
-
2011
-
October
-